Onlangs is Thomas Jansen (2001), lid van zwemvereniging WVZ uit Zoetermeer en trainend bij OC Den Haag, opgenomen in Team 24 van de KNZB. Thomas is één van de zeven jonge talentvolle zwemmers die door de KNZB is geselecteerd voor het traject richting kwalificatie voor deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Een geweldige kans voor Thomas om samen met zijn teamgenoten dit zwemavontuur aan te gaan. Vorige week zaterdag vertrok Thomas met het team voor een 3-weekse hoogtestage naar Erzurum, Turkije.
Thomas, gefeliciteerd! Wanneer en van wie hoorde je dit grote nieuws?
Dank je wel! Na mijn eerste training van dit seizoen, meteen na mijn vakantie, hoorde ik van mijn trainer Sven Jaeger dat ik was uitgenodigd voor deelname aan Team 24. Ik vind dit een hele eer en ben er super blij mee. Maar ik heb wel eerst met mijn studiebegeleider overlegd of dit wel te combineren is met mijn studie.
Vertel eens iets meer over Team 24, welke zwemmers maken deel uit van het team? En hoe ziet het begeleidingsteam eruit?
In Team 24 zitten momenteel 4 jongens en 3 meisjes: Juri Dijkstra, Kenzo Simons, Luc Kroon, Imani de Jong, Nienke Jonk en Lotte Hosper en ik. De hoofdcoach is Kees Robbertsen (van OC Amsterdam). Daarnaast worden we begeleid door de arts van de KNZB, een fysiotherapeut en een raceanalist.
Doelstelling van het team is kwalificatie voor de OS 2024. Nu is dat natuurlijk nog ver weg. Dus jullie hebben alle tijd om je jezelf te ontwikkelen. Welke activiteiten worden hiervoor ingezet?
Iedere zwemmer blijft trainen bij zijn/haar OC. Daarnaast wordt er voor dit team 3 keer een trainingsstage georganiseerd. Voor en na iedere trainingsstage hebben we ook een lactaatmeting.
Je traint bij het OC Den Haag onder leiding van Sven Jaeger. Sluiten de activiteiten van Team 24 hierop aan?
Trainen met Team 24 en bij OC Den Haag sluit mooi op elkaar aan. Sven past mijn trainingsopbouw aan bij de trainingsstages van Team 24. Helaas kan ik nu niet alles meedoen met OC Den Haag. Zij gaan bijvoorbeeld voor een wedstrijd een aantal dagen naar Noorwegen, terwijl ik in Erzurum zit.
Je bent net vertrokken met het team naar Turkije voor een 3-weekse hoogtestage. In welke Turkse regio ligt Erzurum? En wat is het doel van een dergelijke stage?
Erzurum is de grootste stad van de Turkse regio Oost-Anatolië en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Erzurum. Erzurum ligt 1950 meter boven zeeniveau.
Het doel van deze strainingsstage is het monitoren hoe iedereen reageert op een hoogtestage. Door de lagere zuurstofspanning op hoogte gaat je lichaam extra rode bloedcellen aanmaken, waardoor je terug op zeeniveau, meer zuurstof naar je spieren kunt vervoeren en dus een extra ‘boost’ aan je trainingsstage hebt gegeven.
Nieuwsgierig als wij zijn als buitenstaanders: neem ons eens mee naar het trainingscomplex in Erzurum, kun je beschrijven hoe dit eruit ziet?
Het is een redelijk 50m bad, iets groter dan het Hofbad. Het is wel redelijk oud, net zoals de rest in Erzurum. De krachttraining doen we bij de bekende skischans van Erzurum. Het hotel is ook niet super nieuw, maar het is prima voor een trainingsstage.
Hoe ziet een globale trainingsdag in Erzurum eruit?
Het ontbijt is om 7:15 daarna gaan we om 7:45 met een huurauto naar het zwembad. Van 8:00 tot 8:30 hebben we een kleine landtraining gevolgd door twee uur training van 8:30 tot 10:30.
Daarna heb je tot 12:30 de tijd om eventueel wat schoolwerk te doen. Om 12:30 hebben we lunch, gevolgd door een verplichte rust op bed tot 14:30. Daarna heb je weer even tijd voor jezelf en eventueel dus ook voor schoolwerk. Om 16:30 gaan we weer richting het zwembad voor de training van 17:15 tot 19:15, daarvoor doen we nog een eigen warming up. Twee keer per week hebben we na de ochtendtraining ook nog een uur krachttraining. De dag sluiten we af met het diner met daarna nog tijd voor spelletjes of rust. Om 21:30 moet iedereen op zijn/haar kamer zijn en om 22:00 gaat het licht uit.
Tenslotte, je studeert Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Past je studie in dit overvolle programma?
Het is wel pittig om naast al mijn trainingen een studie te doen. Maar helaas kun je niet rijk worden met hard zwemmen en moet ik dus zorgen dat ik over een aantal jaren zelf een boterham kan verdienen. Ik ben pas 18 en het duurt nog even voordat het 2024 is. Ik vind het daarom heel belangrijk om mijn studie zo snel mogelijk af te ronden, zodat ik daarna me alleen hoef te focussen op zwemmen. De Haagse Hogeschool biedt mij de mogelijkheid om tentamens op een ander moment te maken.
Thomas, nogmaals gefeliciteerd en wat leuk dat je ons een inkijkje hebt gegeven in je zwemleven. WVZ is trots dat één van haar pupillen die van jongs af aan bij WVZ heeft getraind dit zwemavontuur richting 2024 tegemoet gaat. Veel succes en plezier gewenst en we blijven je uiteraard volgen!
Tekst: Dian de Leeuw